Jouw rechten bij een euthanasieverzoek

Bij euthanasie beëindigt de arts het leven van de patiënt nadat de patiënt daar zélf uitdrukkelijk om gevraagd heeft. Om recht te hebben op euthanasie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • je dient wilsbekwaam te zijn;
  • je verzoek is vrijwillig, herhaald en duurzaam;
  • je dient te lijden aan een ernstige, ongeneeslijke aandoening (veroorzaakt door ziekte of ongeval). Men dient zich niet in een terminale fase van zijn aandoening te bevinden;
  • de aandoening heeft ondraaglijk lijden (fysiek of psychisch) als gevolg.

Welke procedure moet je doorlopen wanneer je een euthanasieverzoek hebt?

Allereerst bespreek je je vraag met je behandelende arts. Je bevestigt je euthanasiewens ook via een schriftelijk verzoek.

Verwar dit schriftelijk verzoek niet met een voorafgaande wilsverklaring euthanasie!

Je arts zal, afhankelijk of je aandoening al dan niet terminaal is, 1 of 2 bijkomende artsen contacteren die met jou het gesprek aangaan en je medisch dossier inkijken en hierdoor de voorwaarden van de wet kunnen nagaan en hun conclusie in een verslag (een ‘onafhankelijk’ advies) neerschrijven.

Het tijdstip en de omstandigheden van de euthanasie worden afgesproken. Bij niet-terminale aandoeningen is er wachttijd van minimaal één maand tussen de datum van het schriftelijk verzoek en de uitvoering van de euthanasie. Indien je terminaal ziek bent is er geen wachttijd.

Meer uitgebreide informatie over de procedure en de wetgeving vind je hier.

Wat als je arts geen euthanasie wil toepassen?

De arts heeft het recht om een euthanasie niet uit te voeren. Mogelijk vindt hij de vraag nog niet terecht in het kader van de toepassing van de wet ofwel heeft hij een moreel bezwaar. Dat moet hij wel binnen de zeven dagen aan jou meedelen. Je kan dan van (huis)arts veranderen of een andere (huis)arts inschakelen. De arts moet dan binnen de vier dagen jouw dossier aan deze (huis)arts overdragen.

Voor bijkomende informatie en hulp bij het opstellen van uw wilsverklaringen:
Of bij deze partners van LEIF:
  • Koning Boudewijnstichting